ANMELDELSE AF FED LYRIK & SMAL PROSA

affektivt

Fed Lyrik & Smal Prosa

@affektivt er en anonym digtsamling med digte i kort, moderne form. Coveret er hvidt og alle siderne sorte med hvid skrift. Ingen farver. Ingen dikkedarer.

Al fokus er på teksten, som springer frem fra de kvadratiske sider med store bogstaver i enkeltstrofer uden titler.

Layoutet er meget effektivt i sin henvendelsesform, og taler vel med @’et til det affektive i os alle. ’Affektivt’ betyder, hvis du lige som jeg lige havde behov for at slå det op i Gyldendals Store Danske: ”følelsesmæssig; fremkaldt af en sindsophidselse”.

Indholdet handler om relationer, kærlighed og identitet. Der er mange tilfælde af ’jeg’ mod ’du’ eller mod ’I’. Og betoningen af temaerne er mørk og klar i spyttet:

”[…] SATTE ILD TIL VÆRDIERNE / FLAMEREDE SELVRESPEKTEN / KREMEREDE LIGESTILLINGEN / OG LET SOM ASKE / LOD JEG VERDEN KNEPPE MIG I RØVEN / OG KOMME MIG I ANSIGTET” (samlingen har ikke sidetal).

Det kan måske virke råt på nogle læsere, men af en eller anden grund, oplever jeg alligevel universet som entydigt feminint. Men læseegnet for mandlige læsere – her lærer du noget, du ikke hører om i ’the locker room’.

Flere steder er der, mørkheden til trods, en glad leg med sproget, som virker positivt på mig som læser:

”[…] FANDT MIG SELV UNDER HAM / FOR AT KOMMER OVER DIG / MEN INGEN KOM / OG SLET IKKE VIDERE” og: ”[…] OG HVIS DU IKKE HAR OPDAGET DET / ER VORES HVERDAG VED AT GÅ I FORDÆRV / SÅ JEG LØBER UD / FØR DATOEN GØR” eller slet og ret: ”FADER, HVOR?”

Den anonyme digter har stor succes på Instagram, og det har jeg ingensomhelst forstand på, så der lader jeg lige forlaget tale her nedenfor.

Min egen slutbemærkning skal være, at jeg godt kan lide det, og at værket absolut er læseværdigt, også til undervisningsbrug. Som et udtryk for, hvad vi mennesker også er, – affektive, med sorte sider i vores sjæle såvel som hvide og kulørte.

Stor respekt til de unge kvinder, som jeg forestiller mig, står bag både dette forlag og denne udgivelse.