ANMELDELSE AF LITTERATURSIDEN.DK

Af Arne Larsen, Litteratursiden.dk

Trilogien The Summoner er for længst blevet et internationalt fænomen indenfor klassisk fantasy. Nu kommer den fantastiske serie endelig på dansk.

Taran Matharu udkommer nu for først gang på dansk, men på engelsk har han både denne serie og en lang række andre udgivelser bag sig. Genren er traditionel fantasy med stærke spor til både Ringenes herre og Harry Potter, men Matharu har desuden formået at skabe sit helt eget spændende univers befolket med både dæmoner, magi, elverfolk, dværge og med en særdeles interessant hovedperson i forgrunden.

Beskrivelsen af påkaldernes forskellige dæmoner er herlig læsning, og historien bliver ligeledes bestemt ikke dårligere af, at forfatteren også får indflettet diverse problematikker omkring tolerance, diskrimination og racisme. Resultatet er en særdeles lovende start på, hvad der ligner en fantastisk fantasy.

Den forældreløse Fletcher bor i en lille landsby Skinderup langt mod nord i riget Hominum. Hominum har længe været i krig med de vilde orker, men krigen mærkes ellers ikke meget i den lille trygge landsby. Da Fletcher får en mærkelig trolddomsbog af en soldat, opdager han, at han har evnen til at påkalde dæmoner, en evne som ellers kun de såkaldte kampmagikere besidder. Forskellige omstændigheder tvinger Fletcher til at flygte fra Skinderup, og han søger nu mod rigets hovedstad og det såkaldte Vocans Akademi, hvor han håber, at blive optaget, så han kan lære at kontrollere sine evner.

Fletcher optages på Akademiet, og selvom han nu tror, at han er blandt ligesindede og hurtigt får nye venner og lærer at bruger sine evner, opdager han også snart, at alt ikke er rosenrødt på Vocan. De adelige ser ned på de borgerlige og andre racer, og stemningen bliver bestemt ikke bedre, da de nye allerede efter et år på grund af krigen skal deltage i den turnering, der kan afgøre deres fremtid.

Selvom Matharu er meget tydeligt inspireret af de ovennævnte titler og universer, har han i den grad formået at skabe sit eget og vel at mærke gøre det til en roman, man bare sluger i en mundfuld. Sproget er let og flydende, og de forskellige miljøer, racer og beskrivelser optræder meget levende og interessante.

Historien har ind i mellem nogle lidt hurtige løsninger, og oversættelsen synes i visse passager at være for direkte oversat fra engelsk, men det er småting i det store billede, og slutproduktet er en absolut underholdende og flot fantasy. Det skal blive spændende at følge Fletcher i seriens kommende bind.