ANMELDELSE AF TROLDERIER

Trolderier, Bente Skou

Novicen af Taran Matharu (Påkalderen #1), udgivet af Forlaget Forår i 2018 (org. engelsk i 2015), min bogreol, 379 sider,

5/5 stjerner

Novicen af Taran Matharu
Novicen af Taran Matharu

Havde det været muligt, ville jeg have slugt denne bog i stor, grådige mundfulde. Det var det ikke, og det var på sin vis også ganske rart at gemme lidt på den og læse en bid hist og pist og trække nydelsen ud længst muligt.

For pokker, det er god fantasy det her. Personerne, magien, dæmonerne, æteren – det hele spiller bare. Det var virkelig en fornøjelse at læse.

Bogen handler om den forældreløse dreng, Fletcher, der vokser op hos en smed i en afsidesliggende landsby. Fletcher “kommer til” at påkalde en dæmon og kommer samme aften i klammeri med en han ikke burde – og derfor er han nød til at tage flugten. Det fører ham til Vocans Akademi, hvor han lærer kunsten at påkalde, og ikke mindst hvor han får venner.

Bogen behandler tematikker som racisme, venskab, politik og magt. Dværge, elvere og mennesker må – trods stridigheder op gennem historien – holde sammen i Imperiets krig mod orkerne. For første gang er der på Vocans tilladt optag af elvere og dværge og fordi der er stor mangel på kampmagikere ved fronten, tager uddannelsen og optræningen i den farlige magi nu kun 1 år mod tidligere tiders 5.

Det var både hyggeligt og nervepirrende at være en del af Fletcher og hans venners oplevelser på Vocans. Jeg ser frem til at få mere at vide om magien, æteren (hvor man kan fange dæmoner), orkerne, historien, krigen og ikke mindst hvordan det kommer til at gå med Fletcher og co. Novicen er første del af en trilogi, og jeg håber inderligt, at to’eren snart lander i en dansk version. Det her er et univers, jeg har lyst til at forsvinde ind i – forstå mig ret, jeg har ikke lyst til at slås mod orker eller snobbede rigmandsbørn – men med bogstaverne som værn, er jeg mere end klar.