Anmeldelser

Anmeldelse af Karin Esmann Knudsen

Lektor, ph.d., Syddansk Universitet

Hvordan skal vi fortælle vores børn om de dramatiske krigsbegivenheder og deres tragiske følger, som vi dagligt er vidne til? Sophie Heiberg har gjort forsøget i den fine illustrerede børnebog, der er hendes debut som forfatter.

Hun fortæller i børnehøjde om den lille syriske fugl, Ibis, der mister sine forældre og må flyve til Danmark på ryggen af en albatros i håbet om at finde et sikkert sted at bo. Der berettes direkte om de voldsomme begivenheder, usikkerheden og angsten, men det gøres i en form, så de er til at kapere for barnet, og der er udsigt til en happy end. Ibis finder et nyt hjem hos kærlige plejeforældre, og selv om meget er forskelligt fra hans hjemland, så er der de samme stjerner, som han kunne se op på derhjemme. Han vil nok også opdage, at danskerne kender de samme eventyr, som han har fået læst op derhjemme, for der er i bogen elegante referencer til både Nattergalen og Den grimme ælling!

Sophie Heiberg står selv for tegningerne, der med deres mange forskellige fugleskikkelser er værd at gå på opdagelse i. Illustrationerne supplerer stemningen i bogen meget fint, både når den er glad, når den er trist, og når angst og modløshed tager over.

Bogen vil være et rigtig godt udgangspunkt for en samtale om, hvorfor de mange fremmede kommer hertil.

Anmeldelse af Rikke Simonsen

Indehaver af bloggen “Flyv med mig

Historien om den kære Ibis er så rørende og vigtig, og fortællingen giver noget til både børn og voksne. Der er både ukendte elementer for læseren i Syrien, hvor alt er meget anderledes, men så snart man når til Danmark, så kan man genkende de fugle, som Ibis møder på sin vej. “Fortællingen om Ibis” fortæller både fuglenes historie og flygtningebørnenes – den har ret mange lag, og hele flygtningedebatten bliver sat i børnehøjde.

Denne børnebog er barsk og tragisk, men den er også hjertevarmende på sin helt egen måde. Illustrationerne er søde og meget velvalgte til de tekststykker, de hører til. Noget er af det finurlige ved fortællingen er de små referencer til sange og eventyr, som vi kender herhjemme – blandt andet “Jeg ved en lærkerede”, “Elefantens vuggevise” og “Den grimme ælling”. For min skyld måtte bogen gerne være lidt længere – eller om ikke andet være en del af en serie, da man som læser gerne vil vide, hvordan det går Ibis fremadrettet.

“”Det er ikke sikkert for dig at bo her længere, så vi har besluttet, at du skal flytte til et land, hvor der ikke er farligt at bo.”” – citat.

Bogen vil fungere rigtig godt til oplæsning, mens man ser på illustrationerne, og undervejs snakker med barnet om de lidt tungere emner. Det er vigtigt at få indraget børn i de samtidige problemer, vi står i, og denne bog er et skønt eksempel på noget litteratur, der kan hjælpe samtalen på vej. Den får i hvert fald en varm anbefaling herfra!

Anmeldelse af Amanda Emma

Indehaver af bloggen “Frk. Litteratur

Jeg blev i begyndelsen af måneden kontaktet af Forlaget Forår omkring deres første udgivelse; Fortællingen om Ibis og der var ingen chance for et nej fra min side. Som kommende folkeskolelærer ved jeg hvor svært og uhåndgribeligt det kan være for yngre børn, og ældre børn for den sags skyld, at forholde sig til nogle ting. Flygtningekrisen og krig er specielt noget de har svært ved at sætte sig ind i, og selvom det hjælper at snakke med dem om det, er det ikke altid de får den største forståelse eller indsigt i emnet. Fortællingen om Ibis er dog et fantastisk middel til at illustrere flygtningekrisen og det at være flygtning. Fugleungen Ibis flygter nemlig fra Syrien, da forældrene desværre dør i den syriske krig, til Danmark hvor Ibis må lære at passe ind blandt andre fugle. Helt og aldeles fantastisk og illustrationerne er et vidunderligt supplement som passer sømløst med historien.

Jeg nød at læse historien om Ibis og jeg var fængslet af de fine illustrationer. Fortællingen om Ibis er en umådelig smuk historie om unge Ibis som rejser til Danmark helt alene og har svært ved at vænne sig til livet her i Danmark. Fortællingen er børnevenlig og skrevet i et tilhørende sprog og den er særdeles velegnet til oplæsning og i undervisningen hvis dette skulle ønskes. Jeg var i hvert fald fængslet af Ibis’ historie og jeg kan ikke anbefale den nok.

Sophie Heiberg, forfatteren og illstratoren til Fortællingen om Ibis, fortæller, at inspirationen kom fra hendes tre små kusiners nysgerrighed og undren omkring flygtningekrisen i 2015. Ibis er endvidere en forkortelse af Geronticus Eremitibis som er en sjælden trækfugl og som i 2015 blev et symbolsk bytte for Islamisk Stat og muligvis udryddet i Syrien som følge. Jeg er umådelig imponeret over hvor meget stof der er i historien, for ikke nok med at den illustrerer eller tematiserer denne flygtningekrise og giver børn et håndgribeligt syn på sagen, så fortæller den også en historie om en sjælden fugleart som Islamisk Stat muligvis har udryddet. Det er ikke utænkeligt at vi har fugle som Ibis her i Danmark som er flygtet fra Syrien. Jeg kan ikke få armene ned over hvor begejstret jeg er, og for hvor meget Heiberg har formålet at fortælle med så enkel og fin en historie, men jeg håber hun fortsætter.

Anmeldelse af Rikke Bay

Anmelder ved “Modspor

En charmerende, allegorisk fortælling om flygtningebørns farefulde rejse til nye lande og det kulturchok, der vil møde dem. Sophie Heiberg viser med sin debutbog, at hun har potentiale til at blive en fremragende børnebogsforfatter og illustrator.

Lille bog om komplekse emner

Et af de store spørgsmål i moderne pædagogik er, hvorvidt man skal oplyse børn om alt det forfærdelige, der sker ude i verden, eller om man skal lade dem leve i lykkelig uvidenhed, så længe man kan. Hvis man er tilhænger af den sidste overbevisning, bør man holde sine børn væk fra Fortællingen om Ibis. Historien om den unge trækfugl, Geronticus Eremitibis, der mister sine forældre efter et bombardement og må flygte på ryggen af en albatros til Danmark, er en allegorisk fortælling om de syriske flygtningebørn, der vandrede til Danmark tilbage i 2015. I afsnittet om forfatteren kan man læse, hvordan Sophie Heiberg blev inspireret til at skrive Fortællingen om Ibis, efter hendes mindre kusiner begyndte at stille spørgsmål.
Fortællingen om Ibis er altså en bog med et formål. Bogen giver anledning til, at man som forælder kan tale med sine børn om komplekse emner, som for eksempel krig, sorg, racisme og immigration.

Kliché versus opfindsomhed

Fortællingen om Ibis er en fremragende debut. Sophie Heiberg, der både har skrevet og illustreret historien, skriver simpelt og rørende. Hun rammer en perfekt balance mellem at beskrive blidt, men også hjerteskærende sandfærdigt. Dette kan især ses, når hun beskriver forældrenes død:

Bag hans forældre kom der en enorm metalfugl med kantede vinger til syne. Den efterlod striber af røg bag sig. Ibis havde aldrig set en fugl som den. Jo tættere den kom, desto mindre lignede den en fugl. Det var slet ikke en fugl, det var et kampfly. Ud fra flyet faldt en sort kugle. Den faldt ned mod jorden, lige der hvor hans forældre fløj.

Jeg formoder klart, at uanset alder vil man flere gange føle et stik i hjertet, når man læser om Ibis’ tab. Fortællingen om Ibiser dog ikke kun hjerteskærende. Der er selvfølgelig også humoristiske passager, der kan veje op for det triste. Som enhver anden børnefortælling har Ibis’ historie en opkvikkende morale: Selvom vi måske kan føle det, som om vi er langt væk fra vores hjem, er vi dog alle dækket af den samme himmel og er dermed forbundet. Denne morale er måske lidt af en kliché, men ikke desto mindre passende for historien og dens fugletema.
Dér, hvor Sophie Heiberg til gengæld brillerer i opfindsomhed, er i hendes valg af fugleart. Som hun skriver i indledningen til ‘den voksne læser’, har arten geronticus eremitibis tilhørt den antikke vestlige verdens historie. Det er den mest sjældne trækfugl, men fordi den er forbundet med den vestlige historie, har ISIS valgt den som symbol på deres kamp mod den vestlige verden og prøver derfor nu at udrydde racen, hvis det da ikke allerede er lykkedes. Denne information giver bogen et ekstra lag. Ligheden mellem navnet Ibis og ISIS gør, at man bliver gjort opmærksom på Islamisk Stat, hver gang man læser ordet Ibis. Det er en trusselsfaktor, som ikke bliver nævnt direkte, men som lurer overalt. Præcis ligesom i den virkelige verden.

Flere bøger om fuglen Ibis?

Bogen har nogle humoristiske sekvenser, hvor Ibis står over for dansk kultur, og hvor læseren (barnet) bliver klar over, hvor meget der egentligt er kulturelt anlagt.

”Så kan du godt komme ud af fjerene.”
Ibis gned sine øjne. ”Øh, mine fjer er altså ikke sådan nogle, jeg kan komme ud af?”

Man kan indvende, at der næsten er for mange af disse sekvenser af Ibis’ kulturchok. Da bogen involverer så mange komplekse emner, bliver det desværre til tider en anelse overfladisk. Eftersom bogen egentlig har en perfekt længde, og alle emnerne er relevante ift. temaet “flygtningebørn”, ville det være utroligt givende, hvis man gjorde Fortællingen om Ibistil en serie. Bogen ville sagtens kunne bære at blive udfoldet på denne måde, da den er spækket med aktuelle temaer, som dermed ville kunne stå skarpere.

Fantastiske illustrationer

Men hvor man kan finde mangler i Sophie Heibergs fortælling, kan man ikke sige det samme om hendes illustrationer. Fuglen Ibis er ikke ligefrem en køn fugl, men Heibergs illustrationer gør den bedårende, som var det den grimme ælling. Hendes tegnestil er detaljeret, men hun har bibeholdt det barnlige element, der virkelig har en charme over sig. Hun har en fantastisk evne til med få virkemidler at illustrere Ibis’ følelser og gøre fuglen menneskelig, uden at det bliver grotesk.
Hvad jeg især godt kan lide, er, at hendes billeder såvel som selve fortællingen kan fremprovokere følelser hos læseren. Man ser bl.a. kort efter eksplosionen, der dræber Ibis’ forældre, at Ibis sidder alene i reden, mens en masse fjer daler ned fra himlen. Det billede ramte mig meget stærkt. Hendes illustrationer beriger fortællingen og er i sandhed uundværlige for bogen.

Alt i alt har Sophie Heiberg bevist, at det er muligt at skrive en bog for børn, der involverer verdens tragedier på en lærerig, uformel og aldeles smuk måde. Det bliver spændende at se, hvordan hun i fremtiden vil udvikle sig som forfatter.