Fortællingen om Ibis

Af Sophie Heiberg

Kr. 149,00

.

Produktdetaljer

Sprog: Dansk
ISBN 978-87-970362-0-4
Sideantal: 44
Udgivelsesdato: 22-03-2018
Forlag: Forlaget Forår
Indbinding: Bog, hardback
Illustrator: Sophie Heiberg

Fortællingen om Ibis handler om fugleungen Ibis, som mister sine forældre i den syriske krig og må flygte til Danmark, hvor han forundres over det anderledes landskab og de sære talemåder og ordsprog.

Bogen er inspireret af de mange historier om flygtningebørn, der er kommet hertil, efter krigen brød ud i Syrien. Samtidig bygger den også på fuglearten Geronticus Eremitibis, der symboliserer Vestens imperium, og hvilket gjorde, at ISIS indledte en klapjagt på dem, som har gjort dem udryddelsestruet.

Uddrag fra bogen:

””Du er sørme en heldig kartoffel, vi har allerede fundet en …” Mere nåede spurven ikke at sige, før Ibis afbrød den: ”En kartoffel? Nej. Altså nej, hør nu her, jeg er ikke nogen kartoffel, jeg er en fugl!” Spurven grinede, ”det er bare noget, man siger her i Danmark.”

 

Ibis, den syriske fugleunge, skal vænne sig til meget. Det gør det ikke nemmere for ham, at han er kommet til landet helt alene – på ryggen af en albatros. Men Ibis har ikke noget valg, for det er ikke længere sikkert for ham at blive i Syrien, hvor store metalfugle smider bomber ned fra himlen.

Anmeldelser

Karin Esmann Knudsen, lektor, ph.d., Syddansk Universitet

Hvordan skal vi fortælle vores børn om de dramatiske krigsbegivenheder og deres tragiske følger, som vi dagligt er vidne til? Sophie Heiberg har gjort forsøget i den fine illustrerede børnebog, der er hendes debut som forfatter.

Hun fortæller i børnehøjde om den lille syriske fugl, Ibis, der mister sine forældre og må flyve til Danmark på ryggen af en albatros i håbet om at finde et sikkert sted at bo. Der berettes direkte om de voldsomme begivenheder, usikkerheden og angsten, men det gøres i en form, så de er til at kapere for barnet, og der er udsigt til en happy end. Ibis finder et nyt hjem hos kærlige plejeforældre, og selv om meget er forskelligt fra hans hjemland, så er der de samme stjerner, som han kunne se op på derhjemme. Han vil nok også opdage, at danskerne kender de samme eventyr, som han har fået læst op derhjemme, for der er i bogen elegante referencer til både Nattergalen og Den grimme ælling!

Sophie Heiberg står selv for tegningerne, der med deres mange forskellige fugleskikkelser er værd at gå på opdagelse i. Illustrationerne supplerer stemningen i bogen meget fint, både når den er glad, når den er trist, og når angst og modløshed tager over.

Bogen vil være et rigtig godt udgangspunkt for en samtale om, hvorfor de mange fremmede kommer hertil.