ANMELDELSE AF KARIN ESMANN KNUDSEN

ANMELDELSE AF KARIN ESMANN KNUDSEN

Lektor, ph.d., Syddansk Universitet

Hvordan skal vi fortælle vores børn om de dramatiske krigsbegivenheder og deres tragiske følger, som vi dagligt er vidne til? Sophie Heiberg har gjort forsøget i den fine illustrerede børnebog, der er hendes debut som forfatter.

Hun fortæller i børnehøjde om den lille syriske fugl, Ibis, der mister sine forældre og må flyve til Danmark på ryggen af en albatros i håbet om at finde et sikkert sted at bo. Der berettes direkte om de voldsomme begivenheder, usikkerheden og angsten, men det gøres i en form, så de er til at kapere for barnet, og der er udsigt til en happy end. Ibis finder et nyt hjem hos kærlige plejeforældre, og selv om meget er forskelligt fra hans hjemland, så er der de samme stjerner, som han kunne se op på derhjemme. Han vil nok også opdage, at danskerne kender de samme eventyr, som han har fået læst op derhjemme, for der er i bogen elegante referencer til både Nattergalen og Den grimme ælling!

Sophie Heiberg står selv for tegningerne, der med deres mange forskellige fugleskikkelser er værd at gå på opdagelse i. Illustrationerne supplerer stemningen i bogen meget fint, både når den er glad, når den er trist, og når angst og modløshed tager over.

Bogen vil være et rigtig godt udgangspunkt for en samtale om, hvorfor de mange fremmede kommer hertil.