Hvis dette er en lakridspibe

Hvis dette er en lakridspibe handler om hovedpersonen, Mads, som indlogeres på Kjelds Klit-Camping i Hvide Sande, hvor han skal skrive en selvbiografi for den døende Kuno. Bogen viser sig imidlertid vanskelig at skrive, fordi Kuno ikke ønsker at deltage i processen.

Hovedpersonen fordriver derfor tiden foran torsketanken på det lokale fiskerimuseum, hvor end ikke et heftigt indtag af lakridspiber kan forhindre depressionen. Men det miserable liv på vestkysten kan måske reddes af Kunos barnebarn, Ditte, der går klædt som geisha og har en særlig mani med at slå sin tamagotchi ihjel.

Romanen tager på subtil vis fat i det eksistentielle spørgsmål om, hvad et værdigt liv er, men det er meget vigtigt for Mads Damsø, at emnerne ikke behandles med et alt for tungt sind:

”Romanen er skrevet i en humoristisk tone, hvor sort humor og ironisk kynisme er medicinen mod sygdommen. Bogen viser altså, at der sagtens kan være lyserødt krymmel på tilværelsen, selvom det hele lakker mod enden,” fortæller Mads Damsø.

Det humoristiske i romanen kommer blandt andet til udtryk gennem det scenarie, at lakridspiber er blevet ulovlige, hvilket får hovedpersonen i knibe hos den lokale mafioso, som har sat sig på eneretten for lakridspibesalg på vestkysten.

Konfrontationen eskalerer, og inden længe er hovedpersonen hjemløs, overnattende i en bunker og paranoid ud over alle grænser.

Romanen er udgivet med støtte fra Statens Kunstfond.